Met inname van Tikrit is de oorlog in Irak voorbij

De bevolking van Tikrit heeft zich dinsdag voorzichtig op straat gewaagd, daags nadat Amerikaanse mariniers de geboortestad van de spoorloos verdwenen Iraakse president Saddam Hussein hadden ingenomen. De mariniers hebben in de stad controleposten opgezet om te voorkomen dat aanhangers en strijders van het omvergeworpen regime de stad uit vluchten. Sommige Amerikaanse mariniers droegen roze bloemen op hun uniform om hun goede bedoelingen duidelijk te maken.

AP Ned

De bevelvoerder van de operatie-Tikrit, brigadegeneraal van de mariniers John Kelly, zei dat de stad, die van tevoren enkele dagen vanuit de lucht was beschoten, bij aankomst op een spookstad leek. "Maar toen begonnen zij hun neus naar buiten te steken en naar ons toe te komen en aan te wijzen waar de Baathisten, de Fedayeen en de wapenopslagplaatsen zijn", zei hij.

De meeste winkels in Tikrit bleven dicht. Dinsdag werd er voor het eerst geplunderd. De plunderaars richten zich op een landbouwcentrum. De standbeelden van Saddam staan nog overeind.

"We houden van Saddam Hussein, hij heeft ons volk opgeleid en we zullen hem tot het einde steunen", zei Abdul Al-Jabouri, die met andere mannen bij een benzinestation stond. Daarop stapte een andere man naar voren en zei: "Lang leve de Verenigde Staten."

Met de inname van Tikrit is de oorlog in Irak feitelijk voorbij. De regering van president Saddam Hussein bestaat niet meer, alle belangrijke steden zijn ingenomen, er vinden geen grootschalige gevechten meer plaats en twee Amerikaanse vliegdekschepen varen alweer op huis aan.

De vragen die overblijven zijn waar Saddam Hussein is gebleven en of er nog chemische of biologische wapens zullen worden gevonden. En de grootste opgave, de wederopbouw van Irak en een nieuw bestuur, moet nog beginnen.

Voorlopig betwist echter niemand de snelheid en doeltreffendheid waarmee de coalitie erin is geslaagd Irak te veroveren. Aan de kant van de coalitie heeft de oorlog betrekkelijk weinig levens gekost. Tot maandag bedroegen de verliezen bij de Amerikanen 121 en bij de Britten 31. Vier Amerikanen worden nog vermist, terwijl acht krijgsgevangenen levend zijn teruggevonden.

Alle olievelden van Irak zijn in handen van de coalitie. Zondag hebben Koeweitse brandweerploegen de laatste brandende oliebron in het zuiden geblust. Alleen in het noorden staat nog een bron in brand.

Ondanks plunderingen en tekorten aan water, voedsel, medicijnen en ziekenhuisbedden is de gevreesde massale vluchtelingenstroom uitgebleven.

Het opzetten van een kader voor een nieuw bestuur in Irak is voorlopig de zorg van de Amerikanen. Hoe zij een balans denken te vinden tussen de tegenover elkaar staande groepen in Irak is nog onduidelijk. Er hebben zich al schermutselingen voorgedaan tussen de Irakezen die 24 jaar onder het regime van Saddam hebben geleefd en Iraakse ballingen die uit het buitenland terugkeren.

"Onze grote angst is dat Irak uiteenvalt en terechtkomt in sektarische strijd en burgeroorlog", zei Mohammed Sabah, de Koeweitse minister van buitenlandse zaken, terwijl hij zich van een ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney naar een onderhoud met minister van buitenlandse zaken Colin Powell spoedde. "Tot dusver houdt de boel God zij dank stand."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer