Vrees voor nieuwe SARS-gevallen in Toronto

De geneeskundige dienst van Toronto vermoedt dat een groep van rond de dertig mensen SARS heeft opgelopen tijdens de begrafenis van een slachtoffer van de raadselachtige longziekte. Het hoofd van de dienst heeft dat maandag verklaard.

AP Ned

Het gaat om 29 leden van een kerkgenootschap die op 1 april de begrafenis in de stad bijwoonden en bij wie de symptomen van de ziekte zijn geconstateerd. Verder zijn ook twee artsen die hen hebben behandeld vermoedelijk besmet. Alle 500 leden van het genootschap, een internationale katholieke geloofsgroepering, zijn uit voorzorg in quarantaine geplaatst, net als eerder duizenden andere Canadezen die mogelijk in contact zijn gekomen met SARS-patiënten.

SARS grijpt vooral in Azië om zich heen. Buiten Azië is Canada de belangrijkste besmettingshaard. In Toronto, de grootste stad van Canada, zijn al bijna 300 zekere of vermoedelijke besmettingsgevallen geconstateerd. De ziekte heeft er dertien levens geëist.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in China om te onderzoeken waar de ziekte haar oorsprong heeft. Medici van de WHO hebben aan de Chinese regering gevraagd om legerhospitaals in Beijing te mogen bezoeken. Daar zouden SARS-patiënten worden verpleegd die buiten de officiële cijfers worden gehouden.

De Chinese autoriteiten zijn zwaar bekritiseerd omdat ze de SARS-uitbarsting zouden hebben willen verdoezelen. Pas sinds kort spreekt Beijing zich openlijk uit over de ziekte. President Hu Jintao van China zei maandag bezorgd te zijn over SARS. Tot nog toe had de Chinese regering de bevolking stellig verzekerd dat de epidemie onder controle was. De helft van alle 3.000 SARS-gevallen wereldwijd is in China geconstateerd.

De Chinese staatsmedia berichtten dinsdag dat er een massale ontsmettingsoperatie is gestart. In heel China worden bussen, taxi's, treinen, metro's vliegvelden en stations gedesinfecteerd. Zo moeten nieuwe besmettingen worden voorkomen. SARS heeft in China tot nu toe aan 64 mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn er al 144 SARS-doden geteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer