VS voeren druk op Syrië op

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft maandag Syrië beschuldigd van het opnemen van gevluchte leden van het bewind van de Iraakse president Saddam Hussein en steun aan terrorisme. Powell waarschuwde voor sancties van "diplomatieke, economische of andere aard" als de regering in Damascus geen andere koers gaat varen.

AP Ned

Ook nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice noemde het onaanvaardbaar dat Syrië terrorisme steunt en "overblijfselen van het Iraakse regime" onderdak biedt, maar zij gaf aan dat de regering geen militaire stappen overweegt. "Niet elk probleem in het Midden-Oosten kan op dezelfde manier worden aangepakt", zei Rice in een toespraak voor het Institute for Near East Policy in Washington.

Powell zei ook dat de VS Syrië willen betrekken bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, dat nu nieuwe vaart moet krijgen. "Wanneer wij de weg naar vrede afleggen, willen wij een allesomvattende vrede en dat houdt uiteraard uiteindelijk in dat een manier moet worden gevonden om ook de openstaande kwesties met Syrië op te lossen." Syrië hoopt nog altijd de Golan-hoogten terug te krijgen die het in 1967 aan Israël verloor.

De Syrische president Bashar Assad heeft maandag gesproken met gezanten van Groot-Brittannië en Saudi-Arabië. De Britse premier Tony Blair zei maandag in het Lagerhuis genoegen te nemen met de Syrische verzekering dat het geen vooraanstaande figuren van het Iraakse regime heeft opgenomen. Blair zei ook dat er geen plannen waren om na Irak Syrië binnen te vallen.

De Syrische regering ontkende opnieuw dat Syrië chemische wapens bezit. De enige staat in de regio die over massavernietigingswapens beschikt is Israël, zei plaatsvervangend VN-ambassadeur Fayssal Mekdad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer