Hevige confrontaties in Democratische Republiek Congo

Volgens het katholieke persagentschap MISNA zijn er sinds vrijdagavond gewelddadige confrontaties aan de gang in de streek van Walungu-Burhale, gelegen op 65 km van Bukavu (Zuid-Kivu) in de Democratische Republiek Congo.

Belga

Eenheden van het Rwandese leger en rebellen van RCD-Goma (Rassemblement Congolais pour la Démocratie) zijn er een grootscheepse militaire operatie gestart. Zij zouden Mushinga, op 75 km ten zuidwesten van Bukavu, al veroverd hebben.

Hamadoun Touré, woordvoerder van de MONUC, de VN-waarnemersmissie in Congo, bevestigde maandag telefonisch aan MISNA dat de organisatie ook al alarmerende berichten ontvangen heeft uit de streek van Walungu-Burhale. De MONUC heeft onmiddellijk waarnemers ter plaatse gestuurd. Vrijdagavond werd de waarnemers de toegang tot de betrokken streek evenwel ontzegd door de rebellen van RCD-Goma, aldus de waarnemer van de MONUC. "Vandaag (maandag, nvdr) ondernemen onze waarnemers een tweede poging om in de streek van Walungu-Burhale te geraken", zo zei Touré aan MISNA.

Volgens MISNA ondernemen de Rwandese soldaten samen met hun bondgenoten van de RCD-Goma een respressaille-actie tegen de militie 'Mudundu 40' die vorige week enkele posities van RCD-Goma in Bukavu had aangevallen. In Walungu en Burhale zouden veel sympathisanten van 'Mundundu 40' wonen. De burgerbevolking wordt volgens MISNA zwaar aangepakt omdat die samenwerking met de manschappen van de militie wordt verweten. Het nieuws wordt bevestigd door missionarissen die de streek inmiddels ontvlucht zijn.

Maandagmorgen is de de nummer twee van Mundundu 40, gekend onder de naam Muhindo, door manschappen van RCD-Goma in Bukavu opgepakt, zo meldt MISNA nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer