Europa niet eensgezind over rol VN in Irak

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn er maandag tijdens een bijeenkomst in Luxemburg niet in geslaagd een gemeenschappelijk standpunt te bereiken over het bestuur van het naoorlogse Irak. De Vijftien raakten het niet eens over de vraag of de Verenigde Naties het voortouw moeten nemen bij de opbouw van het nieuwe Irak.

Belga

Net als de meeste EU-lidstaten hamerde de Britse premier Tony Blair de voorbije weken meermaals op de centrale rol van de VN in Irak. Dat deed in sommige kringen de hoop ontstaan dat Europa in de nasleep van de oorlog snel de eenheid zou herstellen en politiek gewicht in de schaal zou kunnen werpen. "Ik kan ook maar vaststellen dat er vandaag geen akkoord is", aldus de Belgische minister Louis Michel, "maar het debat is zeker nog niet afgerond. Er is nog voldoende ruimte voor discussie".

Onder meer België, Frankrijk en Duitsland wensen dat de VN in Irak het heft in handen zouden nemen zodra de Amerikaanse en Britse troepen de veiligheid hersteld hebben. Die aanwezigheid mag volgens Michel niet beperkt blijven tot het humanitaire luik of de economische aspecten van de wederopbouw. De VN moeten ook de opbouw van een nieuw bestuurssysteem en nieuwe politieke instellingen in goede banen leiden.

Vooral Groot-Brittannië, Spanje en Italië gingen maandag echter op de rem staan. Mogelijk, zo wisten diplomatieke bronnen, om aan de echte discussie te ontsnappen. Ze waarschuwden ervoor dat het maanden kan duren vooraleer de veiligheid in het hele land volledig hersteld is. Ook werden de verschillende standpunten in de Europese hoofdsteden maandag in Luxemburg vaak verhuld in diplomatiek jargon. Hoe moet immers het onderscheid tussen een "leidende", "centrale", "vitale" of "belangrijke" rol gemaakt worden? Volgens vice-premier Michel bestaan er wel degelijk verschillen. "In de Belgische regering bijvoorbeeld heb ik wel een centrale, doch geen leidende rol".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer