Oud-medestander Karadzic aangehouden ivm moord Djindjic

Een voormalige medestander van de voortvluchtige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is aangehouden in verband met de moord op de Servische premier Zoran Djindjic. Dat heeft een woordvoerder van de Servische politie maandag bekendgemaakt.

AP Ned

Het gaat om Momcilo Mandic (49), minister van justitie en onderminister van binnenlandse zaken van de Bosnische Serviërs voor en tijdens de burgeroorlog van 1992 tot 1995.

Volgens de politie onderhield Momcilo banden met de georganiseerde misdaadbendes die vermoedelijk betrokken waren bij de moordaanslag op 12 maart op Djindjic.

Mandic, die na het einde van de oorlog in 1995 het zakenleven inging en onder meer een oliebedrijf en een bank bezit, wordt er door de Servische justitie ook van verdacht nog steeds banden te hebben met zijn vroegere baas Karadzic en hem financieel te ondersteunen.

De hoogste internationale bestuurder in Bosnië, Paddy Ashdown, gelastte vorige maand de bevriezing van alle tegoeden van Mandic wegens zijn contacten met Karadzic. De VS zetten de bedrijven van Momcic enige tijd geleden op een zwarte lijst en vroegen andere landen, waaronder Griekenland en Servië-Montenegro, hetzelfde te doen en zijn tegoeden en bezittingen in beslag te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer