Nederlandse Kamer hard voor CDA en PvdA

In de Nederlandse Tweede Kamer hebben het CDA (christen-democraten) en de PvdA (sociaal-democraten) het zwaar te verduren gekregen tijdens een spoeddebat naar aanleiding van de mislukte formatiegesprekken. CDA-voorman Jan Peter Balkenende sluit een coalitie met de PvdA definitief uit.

Belga

"Onder deze omstandigheden zit er geen kabinet met de PvdA in", zei Balkenende. Het CDA neemt bij monde van Balkenende de verantwoordelijkheid op voor de breuk. "We blijven erbij dat deze stap nodig was."

Nieuwe verkiezingen en lijmen zijn voor Balkenende geen optie: "Dat heeft geen zin". Het CDA wil werken aan een (rechts) meerderheidskabinet zonder de PvdA. Volgens Balkenende werd het beleid van CDA, het rechts-liberale VVD en de Lijst Pim Fortuyn (LPF) op 22 januari niet weggestemd door de kiezer. Alleen de LPF verloor zetels, het CDA en de VVD wonnen. De informateurs adviseerden een CDA-PvdA kabinet, maar Balkenende zag naar eigen zeggen het liefst een CDA-VVD-kabinet.

Balkenende betreurt dat de onderhandelingen over het financieel kader (waar de onderhandelingen uiteindelijk op strandden) laat van start gingen. Volgens de premier wou de PvdA het dossier niet eerder behandelen.

De VVD verweet CDA en PvdA tijdens het Kamerdebat onwil. "Van onhandigheid is zeker sprake. Van onwil ook. Dat heb je met wie onderhandelt en tegelijkertijd met de pers praat om de ander zwart te maken", zei VVD-fractievoorzitter Gerrit Zalm. De VVD vindt de afgelopen onderhandelingsperiode "treurig, onverantwoord en onbegrijpelijk".

De Socialistische Partij (SP) gelooft niet in een lijmpoging. Volgens voorman Jan Marijnissen is er ook geen verantwoord alternatief voor een kabinet CDA-PvdA. Daarom wil Marijnissen nieuwe verkiezingen.

De Lijst Pim Fortuyn (LPF), de links-liberalen (D66) en GroenLinks toonden zich voorstander van een lijmpoging. Volgens Mat Herben is de LPF (die bij de verkiezingen flink omlaag donderde) "het meisje met wie niemand wilde dansen, maar dat achteraf toch een aantrekkelijke verschijning is geworden". Toch gaat Herben niet bij voorbaat uit van regeringsdeelname.

Femke Halsema (GroenLinks) hoopt dat het CDA en de PvdA elkaar weer kunnen vinden en wil een nieuwe lijmpoging. Nieuwe verkiezingen ziet Halsema niet zitten. Zij is bang dat er dan zéker een rechts kabinet komt.

D66 is ook pro lijmen. Fractievoorzitter Boris Dittrich wil dat Balkenende een 'financieel-economische proeve' schrijft en die voorlegt aan de PvdA. "Het is van belang dat er knopen worden doorgehakt. 2003 mag geen verloren jaar worden". Maar D66 sluit - in tegendeel tot vroeger - niet uit, bereid te zijn VVD-CDA aan een meerderheid te helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer