13 bewoners van Dinant opgepakt voor internationale cocaïnesmokkel

Zeven bewoners van Dinant zijn wegens betrokkenheid bij internationale cocaïnesmokkel opgepakt en voorlopig vrijgelaten nadat ze bekentenissen hadden afgelegd. Nog eens zes inwoners van de stad werden in het buitenland, onder meer in Portugal en Marokko, ingerekend toen ze cocaïne van Brazilië naar Engeland smokkelden.

Belga

De zaak begon in augustus 2001. Toen werd een bewoner van Dinant op de luchthaven van Londen opgepakt met in zijn bagage zuivere cocaïne. Twee stadsgenoten werden in september 2001 en januari 2002 respectievelijk in Lissabon en op Curaçao (Nederlandse Antillen) aangehouden.

Het gerecht van Dinant voerde naar aanleiding daarvan een plaatselijk onderzoek, met de aanhouding van de zeven verdachten als resultaat. De zeven werden in staat van beschuldiging gesteld. Ze bekenden dat ze in cafés in Dinant door een Fransman geronseld werden, die hen voorstelde voor een 'commissie' van 8.000 dollar cocaïne van Brazilië naar Groot-Brittannië te smokkelen. "In totaal vonden aldus tenminste 60 reizen plaats, waarop in totaal zeker 250 kilo cocaïne werd vervoerd, wat een nettowinst van 12,5 miljoen dollar opleverde", zei gerechtelijk directeur Didier Verlaine van de federale politie van Dinant dinsdag.

De Dinantse onderzoeksrechter Bernard Claude vaardigde een international bevel uit voor de arrestatie van de Fransman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer