Leefomstandigheden gevangenis Vorst steeds moeilijker

De situatie in de gevangenis van Vorst, waar sinds zaterdag door de cipiers gestaakt wordt, zit volgens Jean Lizen van de socialistische vakbond ACOD in een impasse. De leefomstandigheden voor de gevangenen worden steeds lastiger, zei de Franstalige vakbondsman.

Belga

De cipiers staken uit protest tegen de overbevolking en de slechte werkomstandigheden. Regionaal directeur Michel George van het gevangeniswezen zei dat in totaal 25 gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis overgeplaatst zouden worden en dat gedetineerden uit Vorst deze vrijgeklomen plaatsen konden innemen. Maar voor de bewakers volstaat dit niet.

Dinsdagmorgen stonden nog steeds stakingsposten voor de gevangenis, aldus Lizen. "De cipiers willen tot 600 gevangenen komen." Het voorbije weekend werd de kaap van de 700 overschreden, wat de staking had uitgelokt. Vorst heeft eigenlijk slechts plaats voor 420 mensen.

"De gevangenen mogen momenteel geen bezoek ontvangen, geen luchtje scheppen en niet douchen". Dat wekt volgens vakbondsafgevaardigde steeds meer wrevel bij de gedetineerden en hun familieleden.

"Ondanks deze situatie was er nog geen enkel contact met de politieke autoriteiten. De situatie zit des te meer vast omdat de minister van Justitie niet geïnterpelleerd kan worden nu het parlement ontbonden is", zei Lizen nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer