Dierenwelzijnswet verbiedt gesol met "paaskuikens"

Elk jaar opnieuw, rond Pasen, komen bij GAIA tientallen klachten binnen over het gratis weggeven van kuikens. Dat gebeurt bij bakkers, drankencentrales, tuincentra zowat her en der in het land. GAIA wijst erop dat dat verboden is volgens de dierenwelzijnswet van 1986.

Belga

De dierenwelzijnsorganisatie schreef alle middenstandsorganisaties aan om hun leden aan te sporen geen "paaskuikens" meer uit te delen. Unizo en AVEVE reageerden positief. Andere organisaties gaven nog geen antwoord.

Het verbod van de dierenwelzijnswet geldt, aldus GAIA, ongetwijfeld voor "paaskuikens". "De diertjes worden doodgeknuffeld in onvoorzichtige kinderhanden of gedumpt. Dat de schattige, pluizige kuikens flink uit de kluiten gewassen hanen worden die uiteraard niet op een appartement kunnen gehouden worden, daar staan de meeste mensen niet bij stil. Maar behalve in dierenhandelszaken verbiedt ook de handelswet dat dieren verkocht worden in bakkerijen, tuincentra of drankcentrales", zegt GAIA in een mededeling.

Nog steeds volgens GAIA gaat het hier om kuikens die door de eiproductie-industrie, na het scheiden van de haantjes van de hennetjes anders worden gedood. Ze worden in normale omstandigheden in plastic zakken weggegooid. Maar met Pasen worden ze als "paaskuiken" verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer