16 jaar cel voor zware gangster

Het Gentse hof van beroep heeft dinsdag de 24-jarige Ali Taibi tot 16 jaar cel veroordeeld voor een reeks brutale carjackings en diefstallen en verboden wapenbezit. Daarmee werd het vonnis van de correctionele rechtbank bevestigd.

Belga

Taibi is een van de twee gangsters die op 16 januari 2001 na een schietpartij op de Coupure in Gent uit een celwagen ontsnapten. Hij werd op 8 juni van dat jaar opnieuw opgepakt in Brussel. Zijn medevluchter, de Fransman Moussa Boukabous, werd in Parijs ingerekend in april 2001. Beiden waren volgens het openbaar ministerie verantwoordelijk voor een reeks gewelddadige carjackings in Menen, Moeskroen en Kortrijk in oktober en november 2000. Daarbij werden twee Porsches en twee Volkswagens buitgemaakt.

De twee werden een eerste keer in november 2000 opgepakt bij een inval in de bar Queens in Sint-Martens-Latem. Daar werd een hele hoop gestolen juwelen en kledingstukken aangetroffen. Ook een van de gestolen wagens werd teruggevonden, net als een sleutelbos die bij het voertuig hoorde. In de kamer waar Taibi sliep, lagen verschillende oorlogswapens, waaronder een uzi, een kalasjnikov en een FN-geweer. De politie vond ook een pistool en een jachtgeweer met afgezaagde loop.

Op het proces voor het hof van beroep hadden Taibi's advocaten nog geprobeerd hun cliënt vrij te pleiten. Hij zou met de carjackings niets te maken gehad hebben en zou Boukabous niet eens kennen. Maar bij de ondervraging door de voorzitter van het hof moest Taibi wel toegeven dat hij bij de overvallen betrokken was.

Het proces tegen Boukabous werd door de correctionele rechtbank voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat hij niet in het Frans was gedagvaard. Hij verblijft nu in een Noord-Franse gevangenis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer