Acht aanhoudingen in dossiers Trabelsi en Massoed

Vier personen zijn aangehouden in het dossier Massoed en vier anderen in het dossier Trabelsi. Zo verduidelijkte het federaal parket maandag in een persmededeling.

Belga

Het federaal parket bevestigt dat het proces Massoed op 28 april wordt ingeleid voor de 54ste kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Het openbaar ministerie zal er de samenvoeging vragen van het dossier Massoed met het dossier Trabelsi, dat is voorzien voor de tweede helft van de maand mei voor dezelfde kamer.

"Het dossier Massoed draait rond het bestaan van een internationaal netwerk in de Pakistaans-Afghaanse regio om er vrijwilligers heen te brengen om er zich te vestigen of om er een paramilitaire opleiding te krijgen. Het netwerk beschikte over valse identiteitsdocumenten en visa waarvan ook de moordenaars van Massoed gebruik maakten. De vrijwilligers maakten deel uit van de radicale Islambewegingen", verduidelijkt het federaal parket erop wijzend dat 12 betichten op 14 februari door de raadkamer naar de correctionele rechtbank zijn verwezen.

Het onderzoek in dit dossier werd al geopend op 5 september 2000, een jaar voor de moord op commandant Massoed. Vier personen zijn aangehouden: Boualem Benaraba (aangehouden sinds 28 november 2001), Tarik Bakkali (sinds 4 december 2001), Tarek Maaroufi (sinds 18 december 2001) en Jaouad Moussaoui (sinds 3 januari 2002).

Het dossier Trabelsi gaat over "het plan voor een zelfmoordaanslag tegen Amerikaanse belangen in België in het kader van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Ook is in het dossier het bestaan onderzocht van een netwerk achter deze geplande aanslag" aldus het federaal parket.

Dertien verdachten in het dossier Trabelsi, dat in 2000 werd geopend, zijn maandag door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank, legt het federaal parket uit. Vier zijn er aangehouden. Het gaat om Nizar Trabelsi en Abdelcrim El-Haddouti (aangehouden sinds 14 september 2001), Mouloud Aiter (aangehouden sinds 11 januari 2002) en Amor Sliti (aangehouden sinds 1 maart 2002).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer