Vonnis Volkert Van der Graaf live op televisie

De zitting van de rechtbank van Amsterdam dinsdag waarop de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert Van der Graaf, zijn straf zal horen, zal integraal op televisie te zien zijn. De uitzending zal niet volledig live verlopen, maar met enkele minuten vertraging.

Belga

De beelden zullen door het Nederlandse gerecht aan de openbare omroep NOS en de commerciële zender RTL5 ter beschikking worden gesteld, maar met een kleine vertraging om privacy-redenen. Informatie die de persoonlijke levenssfeer raakt van bepaalde personen die genoemd zullen worden, moet kunnen gewist worden.

Volkert Van der Graaf staat terecht voor de moord op de populaire politicus Pim Fortuyn op 6 mei vorig jaar in het Mediapark in Hilversum. Het openbaar ministerie vorderde levenslange gevangenisstraf. Maar nog nooit werd in Nederland iemand zonder strafblad, zoals Van der Graaf, voor een enkelvoudige moord tot deze zwaarste straf veroordeeld.

Het ziet er naar uit dat het proces sowieso in beroep zal worden overgedaan. Indien de rechtbank de beklaagde levenslang geeft, dan zullen zijn advocaten waarschijnlijk beroep aantekenen. Indien de straf lager is, dan heeft de openbare aanklager niet bekomen wat hij gevorderd had en mag verwacht worden dat hij beroep zal aantekenen.

In tegenstelling tot in België, waar dergelijke zaak voor een assisenhof zou behandeld worden, heeft Van der Graaf wel mogelijkheid om in beroep te gaan. Levenslange gevangenisstraf betekent in Nederland echter meestal wel letterlijk opsluiting tot de dood. In België komt het er meestal op neer dat een veroordeelde na een twaalftal jaren celstraf voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld.

In Nederland heeft een veroordeelde, om vervroegd vrij te komen, enkel de mogelijkheid om een gratieverzoek in te dienen bij de koningin. Die heeft nog maar twee keer iemand die levenslang had gekregen gratie verleend, en wel om gezondheidsredenen. Een procedure zoals de commissie voorwaardelijke invrijheidsstelling in België, bestaat in Nederland niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer