Nieuw organisme in aardkorst ontdekt

Duitse en Amerikaanse wetenschappers hebben in onze aardkorst een nieuw soort levensorganisme ontdekt. Het "gigantische en onopgemerkt ecosysteem" zou in totaal tot 30 procent van de biomassa op Aarde uitmaken. Dat hebben Duitse wetenschappers woensdag gemeld.

Belga

De eencellige organismen doken op in de Stille Oceaan voor de kust van Peru, aldus een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Marinebiologie.

Het team deed de ontdekking op 420 meter onder de bodem van de zee in miljoenen jaren oude rotsen.

Het instituut in Bremen zei dat de eerste tekenen van het micro-organisme twintig jaar geleden opdoken bij drillingen. Het nieuwe onderzoek toont de werkelijke omvang van het goed verborgen organisme.

De wetenschappers zijn nog niet zeker of het organisme ontstaan is op het moment dat de rotsen zich vormden, of dat het pas later het gesteente is binnengedrongen.

Hoewel het leven in het diepe gesteente donker en ongemakkelijk is, bieden de rotsen toch één groot voordeel: er zijn geen natuurlijke vijanden. Een dergelijke overlevingsstrategie zou er op kunnen wijzen dat indien er ooit leven op Mars heeft bestaan, er mogelijk nog overblijfselen zouden kunnen zijn in diepgelegen rotsen, aldus het Duitse instituut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer