Kinrooi wordt toezichtsgebied na nieuw geval vogelpest Nederland

Het Federale Voedselagentschap heeft beslist om een toezichtsgebied af te bakenen dat het grondgebied van de gemeente Kinrooi (Limburg) omvat. De nieuwe maatregel komt er nadat in de Nederlandse gemeente Kelpen, op minder dan 10 km van de Belgische grens, een ernstige verdenking van de klassieke vogelpest (aviaire influenza) is vastgesteld. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV zaterdag.

Belga

In het toezichtsgebied gelden zeer strikte voorwaarden. Zo is de toegang tot de pluimveebedrijven verboden en is het ook niet toegelaten om pluimvee, broed- en consumptie-eieren evenals mest af te voeren.

In de bufferzone wijzigt er momenteel niets en blijven de maatregelen van kracht.

Voor de maatregelen in de rest van het Belgische grondgebied werden wel een aantal afwijkingen toegestaan op het in- en uitvoerverbod van dierenvoeders. Zo is de in- en uitvoer van dierenvoeders van en naar Nederland toegelaten maar enkel via de waterwegen.

Ook de in- en uitvoer van petfood (voeding voor gezelschapsdieren) en visvoeder van en naar Nederland is toegelaten en voor de kalversector werd een toelating gegeven om onder strikte voorwaarden vanuit zes productie-eenheden in Nederland van kalvermelkproducten een transport te organiseren naar een Belgisch depot gelegen in de grensstreek, van waar verder transport met Belgische vrachtwagens is toegelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer