Drie Cubaanse kapers passagiersboot geëxecuteerd

Drie Cubanen die vorige week een veerboot kaapten zijn na een kort proces vrijdag geëxecuteerd. Dat meldde de Cubaanse regering in een verklaring op de staatstelevisie. Vier andere betrokkenen kregen levenslange gevangenisstraf, nog eens vier anderen ontvingen straffen van twee tot dertig jaar.

Belga

Afgelopen dinsdag werden de drie berecht wegens "zeer ernstige daden van terrorisme". Ze tekenden meteen beroep aan maar het Hooggerechtshof en de Raad van State bleven bij de doodstraf.

De veerboot met ongeveer vijftig passagiers aan boord werd vorige week woensdag in de Baai van Havana door een groep met pistolen en messen gewapende mannen gekaapt. Na een achtervolging van 50 kilometer in international wateren werd de boot door de Cubaanse autoriteiten naar de haven van Mariel geëscorteerd. De kapers eisten voldoende brandstof om de Verenigde Staten te kunnen bereiken.

Cubaanse commando's kwamen in actie nadat een Franse vrouw overboord sprong om de gijzelnemers in verwarring te brengen en gevolgd werd door andere gijzelaars. Zodra de commando's op het schip waren werden al de drenkelingen opgepikt door duikers. De kapers sprongen ook overboord, maar werden gepakt en per boot afgevoerd.

De doodstraf in Cuba wordt uitgevoerd door een executiepeloton. De laatste jaren zijn er weinig doodstraffen uitgevoerd maar de executie van vrijdag wijst op de ongerustheid bij de Cubaanse autoriteiten na een reeks recente kapingen.

Vrijdag maakte de regering ook bekend dat een nieuwe poging tot kaping van een vliegtuig de nacht tevoren werd voorkomen. Vier gewapende mannen werden gearresteerd op de luchthaven van het Cubaanse eilandje Juventud. Het was de derde poging in drie weken tijd.

De kapers willen meestal naar de Amerikaanse staat Florida vliegen om er politiek asiel aan te vragen. Cuba beschuldigt de VS ervan niet genoeg te doen om de kapers te ontmoedigen, waardoor er steeds meer pogingen tot kaping worden ondernomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer