Filip De Wilde: "Ik wil trainer worden"

De fin de carrière van Filip De Wilde lijkt nakend. Sinds Anderlecht zijn 38-jarige doelman meldde dat hij mocht vertrekken, was de interesse van andere clubs nihil. Maar dat betekent niet dat De Wilde uit het voetbal stapt. “Ik zou het graag als trainer proberen”, zegt De Wilde vastberaden. De Wilde in betere tijden. “Wie praat van een afscheid in mineur.”

ghouben

Heb je al voorstellen om als trainer te beginnen?

Nee, maar dit is ook de eerste keer dat ik openlijk zeg dat ik trainer wil worden. Het zou jammer zijn voor het voetbal én voor mezelf dat mijn ervaring en kennis zouden verloren gaan. Ik heb mijn ideeën over voetbal en wil die toetsen aan de werkelijkheid. Het kàn een grote ontgoocheling worden, maar dat denk ik niet.

Hoezo?

> Ik heb iets te bieden, dat durf ik zeggen. Ik heb het voordeel dat ik als keeper het spel altijd voor mij heb gezien. Een nadeel is wel dat ik moeilijk kan inschatten wat een wedstrijd fysiek vergt van een speler. Ik zie mezelf functioneren in een team van drie coaches. Plus een keeperstrainer.

Ben jij liever hoofdcoach dan keeperstrainer?

Ja. Omdat er in België geen budget - en visie - is voor een keeperstrainer. Er zijn hier maar één of twee clubs die daar rijp voor zijn en die plaatsen zijn al goed bezet.

Begin je het liefst net als Scifo of Staelens op het hoogste niveau?

Nee, liever eerst op een lager niveau. Men zegt wel dat het moeilijk is om uit de lagere reeksen te geraken, maar ik geloof daar niet in. Blijf je steken, dan heb je het potentieel niet.

Ga je geld steken in de Pro License, de trainerscursus van de UEFA?

Ik zou het overwegen, maar het reglement zegt dat je eerst ervaring moet hebben als trainer. Ik heb zelfs nooit een jeugdploeg getraind. Mijn eerste bekommernis is een normale job te vinden op de dag dat ik zeker stop met voetballen. Als ik een aanbieding krijg uit het arbeidsleven, is mijn beslissing gauw genomen. Het moet perfect mogelijk zijn een job te combineren met een functie als trainer.

Ken je nog wat van boekhouden, zo veel jaar na je studies?

Zo lang is dat niet geleden. Twaalf jaar geleden behaalde ik mijn getuigschrift. Drie jaar lang volgde ik daarvoor vier avonden per week avondschool. Twee jaar geleden behaalde ik mijn diploma van A1-niveau, na één jaar avondschool te hebben gevolgd. Weinig voetballers doen dat en dat vind ik onterecht. Er is naast het voetbal tijd om er iets bij te doen. Nu tekenen jongeren vaak een profcontract zonder dat ze hun humaniora hebben afgewerkt.Als het in het voetbal niet lukt, staan ze daar.

Moet je nog werken of ben je binnen?

Daar heb je geen zaken mee.Alleen dit: ik wil vermijden in een zwart gat te vallen.Een normaal leven leiden en werken is daarvoor meer aan te raden dan rentenieren en in mijn zetel luieren.

Ga je nog voetballen in pakweg vierde provinciale?

In een caféploeg niet, maar wie weet in provinciale... Ach, in principe niet. Eén ding staat vast: als ik stop, trek ik nooit meer keepershandschoenen aan. Dan heb ik het gehad, zeker? Als ik nog voetbal, is het in het veld. Voorts blijf ik tennissen, lopen, zwemmen en fietsen.

Hoop je nog op een club die je als speler wil inlijven, eventueel een buitenlandse?

Die hoop heb ik nog niet helemaal begraven. Ik wil volgende week al de training hernemen, hoewel ik met mijn hernia in de nek eigenlijk langer moest rusten. Maar ik ben realistisch. Hoe gaat een buitenlandse club het aan de buitenwereld verkopen dat het een dan 39-jarige Belg heeft aangetrokken? (lacht) In België hebben weinig clubs een budget voor nieuwe spelers.Velen hebben al moeite om de contracten van hun eigen spelers na te komen. De kans dat ik ooit nog speel, is dus klein. Me laten opereren of een epidurale inspuiting laten zetten om mijn carrière te verlengen, doe ik zeker niet. Dan ben ik drie maanden out. Ik hoef mijn carrière niet meer te maken.

Dreigt er zonder afscheidsmatch geen einde in mineur?

Nee, zeker niet. Ik hoef geen bloemen te krijgen, verre van. Waar haal je het trouwens te praten van een afscheid in mineur? (Fel) Noem me vijf spelers die op hun 38ste hun carrière beëindigd hebben bij Anderlecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer