Tien jaar cel voor Looienaar die Olmense frituur overviel

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft zware straffen uitgesproken voor de overvallers van frituur Marie-Louise in Olmen (Balen) op 23 maart 2002. Marc C. uit Tessenderlo verdwijnt voor tien jaar achter de tralies. Zijn kompaan Francis D. uit Westerlo moet zeven jaar in de cel. Chantal V.D. uit Tessenderlo, de vriendin van Marc C., kreeg een effectieve gevangenisstraf van een jaar.

ghouben

Bij de overval kreeg uitbaatster Marie-Louise Vanderwegen een kogel in haar borst. René Vrachten en zijn vrouw Marie- Louise werden overvallen toen ze hun frituur in de Veldstraat in Olmen die bewuste zaterdagavond om 23 uur afsloten. De buit bedroeg in totaal 500 euro.

Voor dat geld schoot Marc C. de uitbaatster zonder pardon in haar borst. De vrouw herstelde, maar ontsnapte maar net aan de dood. René Vrachten probeerde met zijn auto de overvallers nog klem te rijden. Hij hielp daardoor mee aan de arrestatie van de daders.

De klap enkele maanden na de brutale overval was nog groter dan op de avond zelf. René Vrachten probeerde bij de inleiding van de rechtszaak in december vorig jaar zelfmoord te plegen. De man ging in behandeling in een psychiatrische instelling. Zowel René als zijn vrouw Marie-Louise liepen volgens een arts een blijvend psychisch letsel op.

De advocaat van mededader Francis D. vroeg vorige maand nog de vrijspraak voor haar cliënt.“Francis D. werd verblind door de praatjes van Marc C. Hij wist ook niets van het wapen”, zei meester Annemie Willems.

De rechtbank had geen oren naar dat argument. Marc C. op zijn beurt verklaarde na de overval dat hij voor de kick een kogel afvuurde. Volgens openbare aanklager Inge Delissen was Marc C. de leider. “C. deed het niet uit geldgebrek, maar uit wraak”, meende Inge Delissen.

“Tien jaar geleden probeerde hij vruchteloos de frituur over te nemen.” “Toch is hij geen gewetenloze schurk”, pleitte meester Witters, de advocaat van Marc C. “Het liep mis met hem na zijn echtscheiding en het faillissement van zijn zaak.”

Ook Chantal V.D., de vriendin van Marc C., verdwijnt een jaar achter de tralies. Zij leverde de bivakmutsen en de auto waarmee de mannen de overval pleegde. Een week na de overval peilde de vrouw nog naar de overnameprijs van de frituur. De rechtbank verklaarde de auto waarmee de overval werd gepleegd, voor verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer