Heusden-Zolder stelt inning gemeentebelasting uit

Het arrest van de raad van state over de koppeling van de algemene gemeentebelasting aan het kadastraal inkomen, heeft ook het gemeentebestuur van Heusden-Zolder verrast.“Ons inziens was en is deze manier van belasting heffen, eerlijk voor iedereen,” zegt dienstdoend burgemeester Albert Palmers.“Wij zullen nu op zoek gaan naar een nieuwe eerlijke oplossing,maar het zal niet simpel zijn. Dit arrest is een aantasting van de autonomie van de gemeente.”

ghouben

Om later niet voor onoverkomelijke problemen komen te staan, geeft het gemeentebestuur de raad aan de bevolking om de algemene gemeenteBelasting AGB voorlopig niet te betalen.“De 13 procent die dat al wel heeft gedaan, krijgt zijn geld binnenkort terug.Als er meer duidelijkheid is, zullen wij elke belastingplichtige persoonlijk op de hoogte brengen van de definitieve beslissing. Dat zal gebeuren voor 5 mei.”

In Heusden-Zolder wordt jaarlijks zo’n 13 miljoen euro belastinggeld geïnd.“Het uitblijven van deze 2,7 miljoen euro zal een hypotheek leggen op de werking voor dit jaar en op de investeringen de komende jaren. De rekeningen moeten ook worden betaald waardoor wij onze reserves moeten aanspreken.Wij zullen op zoek moeten gaan naar andere inkomsten,” zegt Palmers. “Feit is dat met dit arrest de inwoners met de laagste inkomens en de kleinere bedrijven de dupe zullen worden.”

Op 18 april zullen alle betrokken gemeenten op vraag van de gemeente Lanaken met de ministers Reynders en Van Grembergen rond de tafel gaan zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer