Opnieuw doden bij geweld in Atjeh

Bij nieuwe gevechten in de Indonesische provincie Atjeh zijn zes mensen omgekomen, onder wie een jongen van 6, heeft de politie vrijdag gemeld. De slachtoffers vielen donderdag bij confrontaties tussen enerzijds het leger en de politie en anderzijds separatistische rebellen.

AP Ned

Het 6-jarige jongetje werd per ongeluk gedood toen hij terecht kwam in een schotenwisseling. In totaal zijn de afgelopen week zeventien mensen omgekomen bij gewelddaden in Atjeh.

De Indonesische regering heeft de rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) donderdag vijf dagen de tijd gegeven om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel en gedreigd anders het regeringsleger naar Atjeh te sturen. Rebellenleiders zeggen aan de onderhandelingen te willen deelnemen, maar alleen als de regering voldoet aan afspraken die zijn vastgelegd in het vredesakkoord dat de regering en de rebellen op 9 december sloten.

Het Henri Dunant Centrum uit Genève, dat bemiddelt in het conflict tussen de Indonesische regering en GAM, heeft zijn kantoor in de hoofdstad Banda Atjeh gesloten vanwege dreigementen dat het zou worden verwoest. Een kantoor elders in de provincie is al in brand gestoken door burgers die beweren dat de bemiddelaars teveel op de hand zijn van de rebellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer