Umicore ontslaat vakbondsman toch

Umicore heeft beslist om de ABVV-vakbondsman die zich niet gehouden heeft aan de veiligheidsvoorschriften in haar vestiging in Hoboken, te ontslaan. Vorige week besliste de arbeidsrechtbank van Antwerpen dat Umicore Marc Dewachter onder geen beding mocht ontslaan om dringende redenen.

Belga

Umicore laat vrijdag weten de uitspraak van de rechtbank te respecteren. De non-ferrogroep ziet zich evenwel genoodzaakt de vakbondsman te ontslaan in het kader van de naleving van de veiligheidsvoorschriften. De man wordt dus ontslagen en zal -zoals wettelijk voorzien- een verbrekingsvergoeding van vijf jaar ontvangen, aldus Umicore vrijdag.

"Umicore tilt zwaar aan de professionele fout omdat de betrokken werknemer als lid van het veiligheidscomite beter geplaatst is dan andere werknemers om het belang van veiligheidsvoorschriften en de naleving ervan in te zien", luidt het in een communiqué. Volgens de non-ferrogroep was het overigens niet de eerste keer dat de vakbondsman veiligheidsmaatregelen naast zich neerlegde.

De vakbonden zijn niet te spreken over het ontslag van hun collega. Maandag komt het gemeenschappelijk vakbondsfront bijeen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Dan wordt ook beslist of er al dan niet acties komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer