Wapens, drugs en geseinde personen in taalgrensregio

Bij een grootscheepse controle in Heers bleken dinsdagnacht één op zeven gecontroleerde voertuigen uit Frankrijk afkomstig te zijn.“De halve wereld rijdt hier ‘s nachts rond,” liet zonechef Benny Renaers zich ontvallen. Het was één van de opvallende vaststellingen bij de eerste gecoördineerde actie tussen Walen en Vlamingen in vijf aangrenzende politiezones.

ghouben

In totaal hebben 105 politiemensen dinsdagavond vanaf 23 uur tot woensdagochtend 5 uur deelgenomen aan de actie die de naam DIVO (diefstal/vol) meekreeg. Ploegen stonden opgesteld op de Visésteenweg in Tongeren, op de Luikersteenweg in Vreren, in beide richtingen op de Luikersteenweg in Heers en op de E313 in Bilzen en Tongeren en over de taalgrens in de politiezones Hesbaye en Basse- Meuse, onder meer in Boirs.

“Bedoeling was het in- en uitgaand verkeer richting Vlaanderen en Wallonnië op de voornaamste verbindingswegen te controleren,” lichtte Benny Renaers, de zonechef van het politie van het kanton Borgloon, na afloop de actie toe. “De actie kwam er na een golf van inbraken in februari en maart in de zones.We wilden in kaart brengen wie er ‘s nachts allemaal in de zones rondrijdt.”

Benny Renaers: “In totaal hebben we 13 geseinde personen aangetroffen: personen die nog moeten verhoord worden of gezocht werden voor bepaalde feiten. De actie was ook nog maar pas van start gegaan of we troffen een man aan in een in Frankrijk gestolen auto. Daarnaast hebben we ook verboden wapens gevonden: een bijl, een baseballknuppel en een dolk.Acht voertuigen die niet verzekerd bleken te zijn, hebben we aan de ketting gelegd.”

Voorts zijn 16 personen aange troffen die drugs bij zich hadden. Het ging om kleine gebruikershoeveelheden hasj, marihuana en speed. In totaal zijn 3 personen aangehouden en 2 illegalen ingerekend.

“Middelen en manschappen hadden we niet genoeg om iedereen aan een grondige controle te onderwerpen,” aldus de zonechef. “Opvallend in Heers, en dat vooral na één uur ‘s nachts, was de drukte op de Luikersteenweg en de aanwezigheid van heel wat inwoners uit bijvoorbeeld Charleroi en La Louvrière. Daarnaast troffen we ook heel wat Roemenen, Oekraïners,Albanezen en Tunesiërs aan. De helft van de gecontroleerden bleek niet over een vaste verblijfplaats te beschikken. Vanzelfsprekend speelt de Chaussée d’Amour een grote rol. Heel wat Fransen die we tegenhielden, bleken op vakantie in het Luikse te zijn.Ze kwamen naar Brustem om een stapje in de wereld te zetten."

Zonechef Renaers onderstreepte tot slot dat de deelnemende zones de acties DIVO willen blijven organiseren om de criminaliteit in de taalgrensregio terug te dringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer