Fruittelers grijpen naar ‘pil’ als reddingsmiddel

De nachtelijke vrieskou van de laatste dagen heeft op sommige plaatsen zware sporen nagelaten. In de lager gelegen valleien rond Borgloon, Rijkel en Hoepertingen zijn nachttemperaturen tot min 8 graden opgetekend.

ghouben

Het PCF-opzoekingsstation van Gorsem raadde daarom de fruittelers aan te besproeien met de ‘pil’ (gybiriline), een product dat de bloesems kunstmatig in leven houdt en bevruchting zonder bestuiving oplevert, en zo de vorstschade tot een aanvaardbaar minimum kan herleiden.

In de fruitregio van Zuid-Limburg waren de fruittelers druk in de weer met het besproeien van hun fruitplantages. De besproeiing met de pil is het enige overblijvende middel op een nog geslaagd fruitseizoen. “Dit door volksgezondheid erkend product noemt men in de volksmond de pil, omdat het in het begin enkel in tabletvorm verkrijgbaar was,” zegt Charles De Schaetzen van het PCF Gorsem.

“Intussen is het product ook in een vloeibare vorm op de markt. Het product bevat natuurlijke groeistoffen samengesteld uit algenextracten die de vrucht helpen doorgroeien zonder de natuurlijke bestuiving. Een tijdige behandeling kan bij de peren in heel wat gevallen de oogstverliezen tot aanvaardbare normen terugbrengen.”

Over precieze verliespercentages kan men in Gorsem nog geen uitsluitsel geven. “De bloemknoppen zijn nog grotendeels gesloten, en het hoogtepunt van de bloei verwachten we pas over een tiental dagen. Dan pas zal het mogelijk zijn om exactere gegevens te verstrekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer