250 bewoners protesteren tegen geurhinder van Remo

Zo’n 250 bewoners van de wijken Lindeman (Zolder), Lillo en Helchteren hebben gisteravond een protestmars gehouden tegen de stankoverlast van het Remostort.

ghouben

Ook present waren burgemeester D’Oultremont en schepen Yzermans en een sterke Agalev- afvaardiging met de parlementsleden Jacinta De Roeck, Peter Vanhoutte, Ludo Sannen en oud-senator Jef Ulburghs. De optocht trok vanuit Wolfsdal richting Remo.

Halfweg sprak Roger Bleux van KWB-Lillo de betogers toe:“Wij maken ons zorgen over de weerslag van de Remogassen op onze gezondheid. Daarom vragen wij dat de gemeente een deel van de gelden die ze de afgelopen jaren van Remo ontving, zou besteden aan een gezondsheidsonderzoek. Wij vragen ook de oprichting van een fonds dat het waardeverlies van onze woningen kan compenseren.”

Roger Bleux riep de toehoorders op om brieven te sturen naar de gewestelijk ontvanger van de belastingen om een vermindering van het kadastraal inkomen te eisen. Gemeenteraadslid Tony Ventura vroeg de gemeentebesturen van Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder om opheldering over de vele pv’s die de politie maakte over de stankhinder.“Tot op heden ging het parket niet in op de vele klachten van bewoners,” klaagt Ventura.

Agalev-parlementslid Ludo Sannen rekent erop dat minister Dua eind dit jaar het stort voor industrieel afval definitief sluit. Er kan volgens hem geen sprake zijn van een verlenging van de vergunning, ook al is de nieuwe droog- en scheidingsinstallatie die Remo wil bouwen nog niet klaar. “Het gaat niet op dat de provincie talmt met het doorhakken van de knoop voor deze installatie, om dan te zeggen dat Remo moet openblijven omdat er geen alternatief is. Dat is de wereld op zijn kop.Trouwens, er zijn wel alternatieve stortmogelijkheden. De installatie net over de grens in Duitsland en deze in Geel die halfweg 2004 opent bijvoorbeeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer