Jaar voorwaardelijk voor ex-ingenieur L & H

Een 31-jarige Franse ex-ingenieur van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie is donderdag door de correctionele rechtbank van Ieper tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 2.400 euro, waarvan de helft effectief, veroordeeld voor het stelen van software bij zijn ex-werkgever. Aan de curatoren van L&H moet hij een schadevergoeding van 2.900 euro betalen.

Belga

De Franse ingenieur Pierre L. werd eind 2000 aangehouden nadat L&H had ontdekt dat hij software van het bedrijf naar zijn eigen computer had gekopieerd. Aanvankelijk vreesde het bedrijf dat de ingenieur de software had verkocht aan andere bedrijven, maar uit onderzoek door de Federal Computer Crime Unit bleek dat hij nooit bestanden had doorgespeeld. Vier dagen lang vlooiden drie ingenieurs van L&H de computer van Pierre L. uit.

De rechter achtte het bewezen dat de Fransman de software had gekopieerd om ze voor eigen onderzoek verder te gebruiken.

Volgens de ingenieur wou hij gewoon verderwerken aan de ontwikkeling van onder meer het Realspeak-programma.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een schade van 50 miljoen euro, maar voor de rechtbank stelden de curatoren zich slechts burgerlijke partij voor 3.828 euro, zijnde de kosten die L&H had gemaakt om de computer van L. uit te pluizen.

Pierre L. zat 18 dagen in voorhechtenis. Hij verloor zijn functie als doctorandus aan de universiteit van Toulouse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer