Zes nieuwe manen van Jupiter ontdekt

Onderzoekers van de universiteit van Hawaii en het Britse Cambridge hebben nog eens zes manen ontdekt rond Jupiter, maakten ze vrijdag bekend. Het totale aantal manen rond de grootste planeet van ons zonnestelsel is daarmee op 58 gekomen. De nieuw ontdekte manen zijn vermoedelijk niet groter dan anderhalve kilometer in doorsnee. Ze bevinden zich op enkele tientallen miljoenen kilometers van Jupiter. De onderzoekers ontdekten de mini-manen met behulp van twee grote digitale sterrenkijkers bovenop een berg in Hawaii.

AP Ned

De manen draaien ten opzichte van de planeet in tegengestelde richting. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat ze vermoedelijk niet lang na het ontstaan van Jupiter zelf zijn gevormd en toen in de gravitatiesfeer van de planeet werden getrokken.

Jupiter heeft de meeste manen van alle planeten. De grootste vier werden al in 1610 ontdekt door Galileo Galilei. Volgens David Jewitt, een van de betrokken onderzoekers, zijn nog heel veel manen van Jupiter niet ontdekt. "Als we zo door blijven zoeken met deze camera's en telescopen, dan komen we tot rond de honderd."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer