Muziekindustrie valt Napster-bis aan

De muziekindustrie heeft beslist om vier Amerikaanse studenten voor het gerecht te dagen omdat ze illegaal miljoenen liedjes verspreid hebben. De studenten deden dat vanuit hun campus en gebruikten het internet en de oude downloadsite Napster.

Belga

In naam van de vijf grootste marktspelers (Universal, Sony, BMG, EMI, Warner), heeft het RIAA (Recording Industry Association of America) vier klachten ingediend in drie verschillende staten om een schadeloosstelling te verkrijgen. De aanklagers eisen 150.000 dollar per titel die illegaal werd verspreid. Dit bedrag komt overeen met een wet van 1998 die de auteursrechten moet beschermen.

Cary Sherman, president van RIAA, zei dat de studenten duidelijk wisten waarmee ze bezig waren door Napster te gebruiken om muziek te downloaden en te verspreiden. De bekende gratis muzieksite Napster werd in juni 2001 op bevel van het gerecht gesloten na een lange juridische strijd van de muziekindustrie. Volgens Sherman stemt de aanklacht dan ook overeen met de ernst van het vergrijp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer