Timmy Broux: "Ik val thuis meteen in slaap"

Hij draait maandagmiddag als laatste de douchekraan dicht en slentert het spelershome binnen. Timmy Broux (21) geniet van het profbestaan, maar had niet verwacht dat het trainingsregime zo slopend zou zijn. Precies negen weken is hij profvoetballer bij STVV, de heenronde werkte Broux nog af met eersteprovincialer Herk FC. “Ik heb nog geen seconde spijt gehad van die overstap,” glimlacht hij.

ghouben

Zondagmiddag verving Broux in de slotminuten van de thuismatch tegen Charleroi topschutter Mbonabucya.

Het was al zijn vijfde invalbeurt. “Ik had nooit verwacht al zo snel en zo vaak aan de bak te komen,” vertelt Timmy Broux. “De stap van eerste provinciale naar eerste nationale is enorm groot, zeker als je die ook nog eens zet in het midden van een seizoen.Daarom had ik me voorgenomen om zo goed mogelijk te trainen en zoveel mogelijk op te steken. Als daar dan een selectie met de eerste ploeg zou bijkomen, of in het beste geval een invalbeurt, daar had ik voor willen tekenen. Maar de trainer zette me al meteen twintig minuten in tegen Beveren, toen was ik nog geen twee weken op Staaien.”

Broux had die snelle selectie te danken aan zijn vliegende start bij de Truiense invallers. Hij vierde zijn debuut tegen Beveren met een hattrick.

“Een mooie binnenkomer, maar het niveauverschil tussen invallers en eerste ploeg is natuurlijk enorm. Het verschil schuilt hem vooral in de snelheid van uitvoering. Je krijgt de tijd niet om rond te kijken, alles gebeurt in één tijd. Ik wist aanvankelijk niet goed wat er gebeurde tijdens de onderlinge partijtjes op training, zo snel ging die bal. Er wordt ook harder en zeker slimmer verdedigd. In provinciale kreeg ik steeds een mannetje op me geplakt, dat me overal op het veld volgde. Nu word ik meestal in zone opgevangen.”

De opname in de spelersgroep verliep vlotter dan verwacht.

“Op zich is er niet zoveel verschil met provinciale, ook hier wordt gelachen en gedold in de kleedkamer. De omkadering is natuurlijk wel een stuk professioneler.Toen ik in de invallersmatch tegen AA Gent na een half uur uitviel met een enkelblessure, dacht ik dat ik enkele weken buiten strijd zou zijn. Maar door de intensieve behandeling, kon ik na een viertal dagen de looptrainingen al hervatten.”

Het impliceert ook dat Broux anders is moeten gaan leven.

“Als profvoetballer moet je veel rusten,” weet hij. “Maar doe je automatisch, hoor. (Glimlacht) Als ik thuiskom en ik leg me in de zetel, dan val ik meteen in slaap.Die opeenstapeling van trainingen is natuurlijk nieuw voor mij en is ook veel zwaarder dan ik had verwacht. Men heeft me ook gevraagd om beter op mijn voeding te letten.Vroeger hield me dat niet bezig. Hamburgers en frieten, het maakte weinig uit. Daar is nu verandering in gekomen, ik eet veel meer pasta dan vroeger. En ik voel me daar goed bij.”

Het was technisch directeur Guy Mangelschots, die na enkele scoutings eersteprovincialer Broux al tijdens de winterstop naar Staaien haalde. Die jongen weet de goal staan en ze zijn in eerste nationale even groot als in eerste provinciale, was de gevleugelde uitspraak die Mangelschots er toen gratis en voor niks bijdeed.

“Timmy Broux heeft de verwachtingen zeker ingewilligd,” evalueert Mangelschots na twee en halve maand. “Hij scoorde al zes keer bij de invallers. Natuurlijk moet hij nog veel bijleren, maar wij merken dat hij gestaag vooruitgang boekt. Zeker op het vlak van de snelheid van uitvoering.We zijn heel tevreden over de manier waarop Timmy zich ontwikkelt. Dat is ook de reden waarom de trainer beslist om hem mee te nemen met de eerste ploeg, want iemand die voetbalt als Sinterklaas stellen ze natuurlijk niet op.”

Mangelschots voorspelt dat Broux dit seizoen nog scoort in eerste klasse.“Hij is er tijdens zijn invalbeurten al enkele keren dicht bij geweest. Timmy is geen afwachtende spits, hij gooit zich overal voor.Dat maakt hem ook populair bij de supporters, zo iemand zien ze graag op Staaien. En binnenkort valt die bal wel eens goed, daar ben ik bijna zeker van.”

Aangeboden door onze partners