SARS: verontschuldigingen van China

Na internationale kritiek op de afwachtende houding van China inzake de gevaarlijke longontsteking SARS, heeft China zich verontschuldigd. Een hoge Chinese gezondheidsambtenaar zei dat vanaf nu in versterkte mate zal worden geïnformeerd over SARS en op grotere schaal onderzoek zal verricht worden naar de oorzaak van de ziekte.

Belga

"Vandaag verontschuldigen wij ons bij iedereen" zo citeerde de in Hongkong verschijnende krant South China Morning Post de directeur van het centrum voor voorkoming van besmettelijke ziekten. "Onze medische afdelingen en onze massamedia, zijn slecht gecoördineerd" zei hij. "Zij waren niet in staat wetenschappelijke informatie openbaar te maken en de bevolking te informeren." De verontschuldiging volgde na een ommekeer in de langdurige restrictieve informatiepolitiek, die de echte omvang van de ziekte heeft versluierd.

De autoriteiten in Hongkong hebben zaterdag bekendgemaakt dat daar drie nieuwe SARS-doden zijn gevallen. Negenendertig nieuwe zieken zijn opgenomen met de ziekte. In totaal zijn in Hongkong nu al 20 doden gevallen tengevolge SARS.

De nieuwe slachtoffers in Hongkong niet meegerekend, bedroeg de wereldwijde slachtofferbalans, zoals zij vrijdagavond door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werd meegedeeld, 2.322 ziektegevallen en 81 doden.

Een verantwoordelijke van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft er ondertussen in het Chinese Kanton op gewezen dat het persoonlijke risico om SARS op te lopen "zeer beperkt" is. De reacties in de wereld op de nieuwe ziekte zijn volgens Alan Schnur, verantwoordelijke van het WHO-departement besmettelijke ziekten in China, overtrokken. "De nieuwe ziekte kan zich weliswaar snel verspreiden en leiden tot de quasi-sluiting van ziekenhuizen. Maar op het persoonlijk vlak, sterven er elke dag nog meer kinderen aan mazelen dan er mensen overlijden aan SARS", zei hij op een persconferentie in Kanton.

Het aantal gevallen is ook vrij beperkt vergeleken met de omvang van de bevolkingen in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong en het naburige Hongkong, aldus Schnur. "Wat natuurlijk niet wegneemt dat er een risico bestaat", voegde hij daaraan toe. "Ik denk dat het een geruststelling is, vast te stellen dat het aantal gevallen in Guangdong vermindert. Dat wijst er op dat het aantal gevallen elders ook zal verminderen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer