Radicale geestelijke is Britse nationaliteit kwijt

De radicale islamitische geestelijke Abu Hamza al-Masri, die eerder werd ontslagen als imam in een Londense moskee, is zijn Britse staatsburgerschap kwijt. Minister van binnenlandse zaken David Blunkett zei zaterdag dat hij het paspoort van Al-Masri heeft ingetrokken op grond van een wet die het de autoriteiten toestaat mensen die de belangen van Groot-Brittannië ernstig schaden de Britse nationaliteit af te nemen. De wet trad afgelopen dinsdag in werking.

AP Ned

Volgens Blunkett heeft Al-Masri, die in Afghanistan in de oorlog tegen het sovjetleger beide handen en een oog verloor, anderen aangemoedigd geweld te gebruiken tegen Groot-Brittannië.

Afgelopen februari kreeg Al-Masri al te horen dat hij niet meer mocht voorgaan in de moskee in het Noord-Londense Finsbury Park. De extreme en politieke preken van de imam zijn strijdig met de ideële doelstelling van de moskee, oordeelde het bestuur.

Nu hij zijn Britse nationaliteit kwijt is, kan Al-Masri aan Jemen worden uitgeleverd. In dat land is hij aangeklaagd op verdenking van terrorisme. De advocaat van de geestelijke kondigde aan zich uit alle macht te verzetten tegen de intrekking van het paspoort en de dreigende uitlevering. Volgens hem is uitlevering aan "een land dat mensen executeert en martelt" in strijd met de wet.

Al-Masri houdt zijn preken sinds zijn ontslag buiten de moskee. Vrijdag noemde hij de Amerikaanse president George Bush de "Genghis Khan van deze eeuw" en de Britse premier Tony Blair diens "kamermeisje".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer