Proces tegen 'twintigste kaper' in VS op losse schroeven

Het strafproces tegen Zacarias Moussaoui, vaak genoemd als de 'twintigste kaper' bij de terreuraanslagen van 11 september 2001, staat op losse schroeven. Rechter Leonie Brinkema heeft bedenkingen tegen het grote aantal bewijsmiddelen en verklaringen die het openbaar ministerie in verband met de nationale veiligheid geheim wil houden.

AP Ned

Brinkema heeft er bij het OM op aangedrongen minder geheimzinnig te werk te gaan in het proces tegen Moussaoui, die door de rechter gesteund wordt in zijn stelling dat hij zijn eigen verdediging niet goed kan voeren omdat de aanklagers een groot deel van de bewijslast tegen hem geheim houden.

Een justitiewoordvoerder heeft gezegd dat als de rechtbank voet bij stuk houdt en de aanklagers wil dwingen gegevens openbaar te maken die de nationale veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen, overwogen zal worden om het proces af te blazen en een nieuwe vervolging voor een militair tribunaal in te stellen. Daar zou de zaak tegen de Fransman van Marokkaanse afkomst gedeeltelijk besloten gevoerd kunnen worden en heeft de aanklager meer mogelijkheden tot geheimhouding van de bewijsmiddelen.

Als Moussaoui schuldig wordt bevonden aan lidmaatschap van een terreurorganisatie en bewezen wordt verklaard dat hij heeft deelgenomen aan de voorbereiding van de aanslagen op New York en Washington, kan hij ter dood veroordeeld worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer