Chirac en Blair willen nauw samenwerken na conflict

De Franse president Jacques Chirac en de Britse premier Tony Blair willen dat Frankrijk en Groot-Brittannië nauwer gaan samenwerken in het naoorlogse Irak. Dat hebben beide leiders afgesproken in een telefoongesprek, zo meldde het Elysée zaterdag.

Belga

Tijdens het telefoongesprek, op initiatief van de Britse eerste minister, zijn Chirac en Blair overeengekomen dat "de Verenigde Naties een belangrijke rol moeten spelen na het conflict", aldus diezelfde bron.

Chirac "sprak zijn ongerustheid uit over de ontwikkelingen van de oorlog en zijn gevolgen" en zei aan Blair te hopen dat "de militaire operaties zo snel mogelijk zullen rond zijn met zo weing mogelijk schade".

De president sprak ook zijn medeleven uit voor de verliezen van de Britse eenheden.

Van zijn kant informeerde Blair de Franse president over het resultaat van zijn onderhoud in Camp David met de Amerikaanse president George W. Bush.

Chirac en Blair benadrukten "het belang" van uitvoering door de VN-secretaris-generaal Kofi Annan van de resolutie 'voedsel voor olie' die vrijdag door de VN-Veiligheidsraad werd goedgekeurd.

Het gesprek volgt na weken van spanningen tussen Parijs en Londen over het conflict in Irak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer