Al Gore bekritiseert mediaberichtgeving

Al Gore, de Amerikaanse ex-vice president, heeft kritiek op de Amerikaanse media en op de oorlog die de regering-Bush tegen Irak is begonnen. Volgens hem is de verhouding tussen media en regering "zeer ongezond". Dat zei hij tijdens een lezing aan de Middle Tennesee State University.

Belga

"Ik bewonder de journalisten die de oorlog vanuit de frontlinies willen verslaan, maar ik wil niet dat de eigenaars van hun mediabedrijven naar bed gaan met de regering", zei Gore.

Hij omschreef de aanhoudende deregulering van de media-industrie als een groot probleem en wees op de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse media voor hun rol die ze speelden tijdens de maanden voorafgaand aan de oorlog.

"De onverdraagzaamheid van de media jegens afwijkende meningen heeft tot een totaal gebrekkig debat geleid in de aanloop naar de oorlog", zei Gore.

Het grootste deel van zijn lezing ging over de invloed van de entertainment-media op de Amerikaanse samenleving. Bij de amusementsgerichte massamedia gaat het niet langer om goede muziek of degelijke informatie, maar simpelweg om geld verdienen, stelde hij.

Gore haalde een aantal pijnpunten aan binnen de Amerikaanse samenleving, die volgens hem direct veroorzaakt worden door de amusementsindustrie. Hij wees onder meer op overconsumptie, kinderen die aan zwaarlijvigheid lijden door steeds videospelletjes te spelen of televisie te kijken, de slinkende verkiezingsopkomst en een gebrek aan uiteenlopende visies.

"Dit allemaal is het gevolg van een versnelde tendens tot concentratie van de massamedia in de handen van een steeds kleiner wordende groep van mediamagnaten", verklaarde Gore. Hij noemde die evolutie gevaarlijk voor zijn land. De beste bescherming daartegen is een open en veelzijdig debat, zei Gore.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer