WB schansspringen Planica - Matti Hautamaeki schittert

De Fin Matti Hautemaeki heeft er een erg succesvol weekend opzitten. De 21-jarige schansspringer won zondag in het Sloveense Planica de laatste wedstrijd voor de Wereldbeker. Zaterdag was hij op dezelfde schans (K185) ook al de beste. Hautemaeki zette zijn prestatie extra in de verf met alweer een wereldrecord: zondag sprong hij maar liefst 231 meter ver.

Belga

De Fin had donderdag een eerste keer zijn naam op de tabellen laten zetten. Toen sprong hij tijdens de trainingen in Plancia 227,5 meter ver. Het vorige record stond sinds 18 maart 2000 op naam van de Oostenrijker Andreas Goldberger. Donderdag, twee uur voor de recordsprong van Hautamaeki, was dat al geëvenaard door de Pool Adam Malysz. Zaterdag in de kwalificaties deed Hautemaeki er opnieuw een meter bij: 228,5 meter. Zondag besloot hij zijn recordreeks met een sprong van 231 meter. Vrijdag lukte de 19-jarige Fin Veli-Matti Lindstroem een sprong van 232,5 meter, maar omdat hij bij het neerkomen met zijn hand de sneeuw raakte, werd dat record niet gehomologeerd.

Voor Hautamaeki was het zondag de zesde zege in zijn carrière. Hij haald het voor de Duitser Sven Hannawald en de Japanner Hideharu Miyahira. De Pool Adam Malysz werd vierde. De tweevoudige wereldkampioen was sinds zaterdag zeker van zijn derde opeenvolgende eindzege in de Wereldbeker, niemand deed ooit beter. In het WB-klassement strandde Hannawald op de tweede plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer