Belgische studie ondermijnt Unesco-waterrapport

Het is nog niet zo slecht gesteld met het Belgische water. Een nieuwe studie van professor José Smitz van de universiteit van Luik toont aan dat het recente Unesco-rapport over de belabberde waterkwaliteit en -kwantiteit in België onbetrouwbaar is. Het rapport is dit weekeinde voorgesteld op het Wereld Waterforum in de Japanse stad Kyoto.

Belga

Begin maart bedacht een veelbesproken rapport van Unesco over waterkwaliteit en -kwantiteit ons land met de 122ste en laatste plaats in een wereldrangschikking. In de categorie waterkwaliteit deed België met een 144ste en voorlaatste stek niet beter. Het rapport was gebaseerd op onderzoek dat de universiteiten van Columbia en Yale in opdracht van het Wereld Economisch Forum in Davos hadden gevoerd.

Milieuminister Michel Foret (MR) van het Waalse Gewest bestelde daarop een nieuwe studie bij Belgische vorsers. Ze hielden de Amerikaanse studie onder de loep en kwamen tot de vaststelling dat slechts 8 van de 24 variabelen als "bevredigend" beschouwd kunnen worden. Sommige zijn niet representatief, andere maken gebruik van verkeerde gegevens en nog andere variabelen zijn niet relevant.

De Belgen presenteerden hun studie dit weekeinde op het Wereld Waterforum in Kyoto. Het nieuwe resultaat: België stijgt tot de middengroep en zit ongeveer op hetzelfde niveau als Duitsland. Wallonië doet nog beter en prijkt nu op de rangschikking in de buurt van Frankrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer