De Gucht tegen combinatie burgemeester-parlementslid

VLD-voorzitter Karel De Gucht meent dat Antwerpen nood heeft aan een voltijdse burgemeester en ziet de combinatie van een burgemeesterschap met een parlementair mandaat niet zitten. Dat zei hij zondag in de Zevende Dag (VRT).

Belga

De Gucht wilde niet bevestigend of ontkennend antwoorden op de vraag of de sp.a de burgemeester van Antwerpen mag leveren. "Maar ik denk niet dat dat een goede zaak zou zijn. We zitten in Antwerpen met de erfenis van 70 jaar socialisme en dat leeft sterk bij de VLD-achterban", aldus de VLD-voorzitter. De Gucht plakte geen deadline op een oplossing voor de politieke crisis in Antwerpen. De VLD-voorzitter zei wel dat hij zich niet gaat bezondigen aan een koehandel met betrekking tot de situatie. Hij ontkende berichten over compensaties op Vlaams niveau (voor de VLD in de Vlaamse regering mocht de sp.a de burgemeester van Antwerpen leveren nvdr). "We doen daar niet aan mee", aldus De Gucht.

Hij zei niet te kunnen begrijpen mocht iemand durven zeggen dat hij naast het Antwerps burgemeesterschap nog iets anders kan doen, bijvoorbeeld een parlementair mandaat. "Antwerpen moet een full-time burgemeester krijgen", aldus De Gucht. Dat is een belangrijke verklaring vermits Patrick Janssens zoals bekend de sp.a-Kamerlijst in Antwerpen trekt. Volgens De Gucht moeten trouwens ook de toekomstige Antwerpse schepenen duidelijk zeggen dat hun prioriteit in de Scheldestad ligt en dat ze zich alleen met Antwerpen zullen bezighouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer