"Turkse invasie Irak probleem voor EU-lidmaatschap"

Als Turkse troepen Irak binnentrekken, ontstaat er een groot probleem inzake het kandidaat-lidmaatschap van Turkije voor de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zondag verklaard in De Zevende Dag (VRT) en tijdens televisiedebatten op de RTBF en RTL-TVi.

Belga

Premier Guy Verhofstadt had Turkije zaterdagavond al gewaarschuwd niet over te gaan tot een invasie van het Koerdisch gebied in Turkije, zoniet zouden de defensieve maatregelen voor Turkije binnen de NAVO worden herbekeken. Michel zei zondag dat Turkije Irak nog niet is binnengetrokken. Hij lanceerde wel een duidelijke waarschuwing aan het land om het niet te doen, anders zou de Europese Unie haar standpunt ten opzichte van het Turkse lidmaatschap wel eens kunnen herzien. Op het VTM-middagnieuws zei Verhofstadt dat er tegenstrijdige berichten de ronde doen over Turkse troepen in Irak en dat hij de Belgische ambassadeur bij de NAVO de opdracht heeft gegeven bijkomende informatie te vragen.

Op de commerciële zender zei Verhofstadt voorts dat de internationale gemeenschap zich moet concentreren op humanitaire hulp voor Irak. Vanaf donderdag zal er daarover met de Europese partners worden overlegd en bekeken worden wat er kan gedaan worden. Verhofstadt benadrukte wel dat de humanitaire hulp onder de voogdij van de Verenigde Naties moet staan. Dat geldt trouwens ook voor een nieuw bestuur in Irak na de oorlog. De premier verzette zich tegen een Amerikaans of een Brits bestuur in het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer