Verhofstadt waarschuwt Turkije voor invasie in Irak

Als de Turkse troepen van de oorlog in Irak gebruik zouden maken om de grens over te steken, moeten de defensieve maatregelen in het kader van de NAVO herbekeken worden. Dat heeft premier Guy Verhofstadt zaterdag verklaard in het televisieprogramma TerZake. De geruchten over een invasie van Turkse troepen in Irak hebben de premier "de voorbije uren en dagen" zorgen gebaard. De Turkse overheid heeft die berichten totnogtoe ontkend. "Als het echter zover zou komen", zo zei Verhofstadt zaterdag, "dan moeten we de maatregelen in de Navo herbekijken. Het waren immers defensieve maatregelen", aldus de premier.

Belga

Eerder zaterdag had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer al laten weten dat Berlijn zijn manschappen zou terugtrekken uit de NAVO-operatie als het Turkse leger de grens zou oversteken. Op vraag van lidstaat Turkije heeft het Transatlantische bondgenootschap Awacs-radarvliegtuigen ingezet om het land te beschermen tegen een eventuele aanval van Irak. België, Frankrijk en Duitsland hadden die beslissing een tijdlang geblokkeerd. Verhofstadt verdedigde ook het project van dezelfde drie landen om een Europese defensiepolitiek uit de grond te stampen. Hij pareerde de kritiek van ex-premier Jean-Luc Dehaene, die vragen had gesteld bij een initiatief zonder Groot-Brittannië. "We moeten iets doen. Anders gebeurt het nooit. Het is zoals met de euro. Had een beperkt aantal landen toen geen initiatief genomen, was de euro er ook nooit geweest. Maar het is een open groep, met hopelijk later ook de Britten", aldus Verhofstadt. Luxemburg heeft al gevraagd om deel te nemen.

Ook vanuit Lissabon is zaterdag opvallend positief gereageerd op het initiatief van de drie. "Het is noodzakelijk het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie te versterken", zei minister van Buitenlandse Zaken Antonio Martins da Cruz. "Als er een harde kern is, zoals bij de euro of Schengen, zal Portugal enkel afwezig blijven als het verhinderd wordt toe te treden. Wij maken deel uit van die landen die het meest geïnteresseerd zijn in de consolidatie van een Europese pijler in de atlantische alliantie", aldus da Cruz.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer