Internationale Dag van Slaap - Onregelmatige werkuren ongezond

Onregelmatige werkuren hebben volgens wetenschappelijke studies al op korte termijn nefaste gevolgen voor de gezondheid. In het kader van de Internationale Dag van de Slaap zullen de federale en regionale overheden een brochure verspreiden over de gevolgen van onregelmatige werkuren op de slaap en de levenskwaliteit.

Belga

De brochure kwam op initiatief van de provincie Luxemburg tot stand en werd door het 'Comité Interprovincial de Médecine Préventive' samengesteld.

In de Europese Unie heeft 20 procent van de werknemers onregelmatige werkuren, met ochtend- en avondshiften, nacht- en weekendwerk. "Met dergelijke werkuren wordt het ritme verstoord van fundamentele zaken als slapen en eten, het sociaal leven en gezinsleven", aldus dokter Noël, neuroloog en hoofd van de afdeling slaapstoornissen van het universitair centrum van Bertrix. "Dat veroorzaakt uiteraard slaapstoornissen, maar ook spijsverteringsproblemen of problemen met de zenuwen en depressies. Ook verhoogt het de risico's op verkeers- of arbeidsongevallen, op hartinfarcten of op kanker, met name borstkanker bij vrouwen", aldus de arts.

Volgens dokter Noël is een goede levenshygiëne onontbeerlijk om de schade ten gevolge van onregelmatige werkuren te beperken. "Men moet absoluut op regelmatige uren eten en kwaliteisrustpauzes nemen, pauzes tussen de werkuren inlassen, een middagdutje doen en recuperatiedagen nemen om het tekort aan slaap te beperken."

De gratis brochure zal in de drie landstalen op een oplage van 100.000 exemplaren door het federale ministerie van Arbeid en de bevoegde regionale ministeries verspreid worden, onder meer bij de arbeidsdokters, beroepsopleidingsinstanties en bedrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer