WHO-team in China voor onderzoek naar herkomst SARS

Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat in China het verband onderzoeken tussen de mysterieuze aandoening die in november in de zuidelijke provincie Guangdong vijf levens eiste en de gevaarlijke longontsteking waaraan de afgelopen weken in Hongkong, Vietnam en Canada zes mensen zijn overleden.

AP Ned

De gezondheidsinspectie in Hongkong zei donderdag dat de ziekte vanaf het Chinese vasteland naar Hongkong is overgebracht door een inmiddels overleden Chinese hoogleraar in de geneeskunde. Volgens de WHO is echter nog niet te zeggen of de ziektegevallen in China verband houden met die in andere landen.

In Guangdong zijn na half februari geen nieuwe ziektegevallen meer gemeld. Behalve de vijf personen die zijn overleden liepen in de Chinese provincie nog 305 mensen de ziekte op. In andere landen hebben volgens de WHO meer dan 300 mensen een ziekte opgelopen die inmiddels SARS (severe acute respiratory syndrome) wordt genoemd. In Vietnam werden donderdag vier nieuwe gevallen geregistreerd. Het betreft een ziekenverzorger die tientallen SARS-patiënten heeft verzorgd en drie van zijn familielieden. Ook in ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Californië liggen zes mensen die de ziekte waarschijnlijk hebben. Alle zes zijn onlangs in Azië geweest.

De Chinese minister van volksgezondheid Zhang Wenkang komt later vrijdag in Hongkong aan voor overleg met het hoofd van de gezondheidsdienst aldaar, Yeoh Eng-kiong. Artsen in Hongkong hebben zich er eerder over beklaagd dat de autoriteiten op het Chinese vasteland niet geneigd zijn informatie te verschaffen over de situatie in Guangdong. Een arts van het Prins of Wales-ziekenhuis in Hongkong, Leung Ping-chung, deed het bezoek van de Chinese minister af als een beleefdheidsbezoek en zei te betwijfelen of het veel oplevert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer