Gouden Uil voor Tom Lanoye en Floortje Zwigtman

De Gouden Uil Literatuurprijs 2003 is zaterdagavond in de Gentse Handelsbeurs toegekend aan "Boze Tongen" van de Vlaamse auteur Tom Lanoye, uitgegeven door Prometheus. De Antwerpenaar ging ook met de Publieksprijs aan de haal. De Gouden Uil, die voor de negende keer werd uitgereikt, bekroont jaarlijks de auteur van het beste origineel in het Nederlands geschreven boek van het afgelopen jaar.

Belga

Het winnende boek is het laatste deel van Lanoye's romantrilogie over het hedendaagse België, dat aan de hand van de lotgevallen van hoofdfiguur Katrien De Schrijver wordt beschreven. Juryvoorzitter Anna Luyten omschreef het winnende boek als "een literaire symfonie die de achterkant van de schijn perfect weergeeft". Uit vijf genomineerden ging Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs naar "Wolfsroedel" (Fontein) van de Nederlandse Floortje Zwigtman. Beide laureaten kregen naast de Gouden Uil-trofee, ontworpen door Ever Meulen, een cheque van 25.000 euro. De andere genomineerden krijgen een troostprijs van 1.500 euro.

Daarmee verdeelt de Gouden Uil onder de genomineerde auteurs de grootste geldprijs uit de Nederlanden. In 2002 ging de Gouden Uil naar de Nederlandse auteur Arnon Grunberg. Bas Haring, eveneens een Nederlander, ontving toen de Jeugdliteratuurprijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer