Slovenen stemmen in met lidmaatschap EU en NAVO

De Sloveense bevolking heeft zondag in een dubbel referendum ingestemd met lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO, zo blijkt uit de officieuze einduitslag. Bijna 90 procent van de kiezers stemde voor aansluiting bij de EU en 66 procent voor aansluiting bij de NAVO, meldde de kiesraad. De resultaten van de referenda zijn bindend.

AP Ned

President Janez Drnovsek is tevreden over de uitslag. "De toekomst zal zeker minder onzekerheid brengen", zei hij. Premier Anton Rop verklaarde dat Slovenië een nieuw tijdperk binnentreedt. Aan voldoende steun voor aansluiting bij de NAVO werd de laatste dagen getwijfeld. De meeste Slovenen zijn tegen de oorlog in Irak en velen zeiden dat ze niet bij een alliantie wilden horen die gedomineerd wordt door de Verenigde Staten. De angst om buitengesloten te worden van de NAVO op de lange termijn heeft kennelijk de overhand gehad.

De regering had campagne gevoerd met de slogan "Thuis in de EU, veilig in de NAVO". Volgens de regering is lidmaatschap van beide organisaties de enige manier voor een klein land om internationaal invloed uit te oefenen. De steun voor de NAVO bereikte in februari nog een dieptepunt van 37 procent. Mogelijk heeft de weigering van de regering om een bijdrage te leveren aan de oorlog in Irak een gunstig effect op de stemming gehad.

NAVO-secretaris-generaal George Robertson bedankte de Slovenen voor het vertrouwen dat ze in de NAVO stellen en prees hen voor de bereidheid de verplichtingen aan te gaan die horen bij het lidmaatschap van de verdragsorganisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer