Paolo Bettini rekent op Belgische hulp in Milaan - Sanremo

“Niet alleen Mario Cipollini rijdt zaterdag in een trui die hij op de via Roma wil tonen. Ook voor mij is dit een speciale Primavera, want als titelverdediger start ik in de Wereldbeker-trui.Wat Mario zegt, zeg ik dus ook: als ik ooit in Sanremo win, moet het nú zijn.” Aan het woord is Paolo Bettini, de 28-jarige Toscaan, die zaterdag met maar één doel vertrekt: als eerste over de aankomst rijden.

ghouben

Wij dachten dat de winnaar van Tirreno-Adriatico tegenover ons zou zitten. Bettini: “Tot dinsdagmiddag drie uur dacht ik dat ook. Maar die hapering van Freire deed me de voet aan de grond zetten en ineens was ik alles kwijt.” Zo plots kan het in Milaan - Sanremo ook gedaan zijn. “Ook zaterdag kan je in één seconde het dak van de wereld op je hoofd krijgen. Vraag het aan Zabel, aan Dekker, aan Di Luca. Meer dan 200 kilometer ge- loofden zij vorig jaar in succes op de Via Roma, één valpartij was genoeg om hen uit te schakelen.”

Jij viel niet, maar je won evenmin.

“Ook omdat ik één fractie van een seconde flaterde. Niemand kon mij op de Poggio volgen en het jaar voordien had ik bewezen dat ik in de afdaling van die gevaarlijke bult nog kon aanvallen. Maar vorig jaar maakte ik net in die afdaling een stuurfout in de allereerste bocht.Dat blijft elke volgende bocht in je hoofd zitten en als een blok aan je benen plakken. Ik werd dus teruggepakt, Cipollini won. Hij had geluk dat Zabel gevallen was. Ik had de pech dat mannen als Dekker en Di Luca, die mijn aanval hadden kunnen steunen, uitgeschakeld waren. Maar zo gebeurt er in Sanremo elk jaar wat.Van Parijs - Roubaix kan je nu al zo goed als het hele podium invullen, voor zaterdag kan zelfs een waarzegger je geen zekerheid geven over de afloop.”

Maar jij rijdt schitterend, kan beuken op de Cipressa en demarreren op de Poggio, jij bent bovendien snel. En je ploeg is enorm op dreef.

“Ik heb de goede conditie en Quick.Step is momenteel de beste ploeg van de wereld! Iedereen is enthousiast bezig. Dit is echt zoals bij het grote Mapei: lavorare insieme per vincere insieme. Samen werken om samen te winnen.”

Maar in die ploeg ben jij zaterdag niet de enige die wil en kan winnen.

“Dat weet ik. Maar ik start wel als kopman. En de anderen weten waarvoor ze meedoen.Ook Museeuw. Ook Frank Vandenbroucke, ik twijfel niet aan zijn trouw aan de ploeg. En Virenque zou niet komen als hij niet akkoord ging met het plan dat voor hem is uitgedokterd.Welk plan? Dat zal je zaterdag wel zien, maar zién zal je Richard. Tom Boonen kunnen we nodig hebben om eventuele aanvallers vóór de Cipressa terug te halen.Tom kan kilometers met 60 per uur rijden.”

Van jou wordt verwacht dat je die samenwerking bekroont met de zege waarvan elke Italiaan droomt.

“Dit is het moment in mijn carrière om die top te bereiken. Winnen op de Via Roma, leider worden van het nieuwe WBklassement, Zabel onttronen als nummer één van de wereldranking... Het kan allemaal op één namiddag en zoals ik me nu voel, ben ik daar klaar voor.”

Dat zagen we opnieuw in de slotrit van de Tirreno: je viel aan en spurtte voor bonificaties.

“Dat was zinloos, maar ik wilde de woede van dinsdag uit m’n lijf fietsen. Het was niet de bedoeling om Di Luca en Pozzato dwars te zitten.Vijanden kan ik missen als de pest. Hoe meer vrienden je in het peloton hebt, hoe beter dat soms uitkomt.”

Paolo Bettini wint grotere wedstrijden dan Cipollini, maar zijn balboekje voor de winter is veel minder goed gevuld dan dat van Cipo.

“Ik vind dat niet erg. Ik blijf graag thuis in Riparbella, tussen mijn olijfbomen in Toscane. Een terrein van acht hectare, allicht wordt dat mijn toekomst. Olijfolie produceren. De olijfgaard is van mijn vrouw,Monica.In het peloton lachen ze dat ik met haar getrouwd ben omdat ze rijk is. Ik weet wel beter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer