EU-leiders roepen Noord-Korea op spanningen te verminderen

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben Noord-Korea vrijdag aan het eind van hun tweedaagse top in Brussel opgeroepen mee te werken aan het verminderen van de spanningen op het Koreaanse schiereiland. Volgens de EU-leiders schaadt Noord-Korea met zijn zelfgekozen isolement en zijn kernwapenpolitiek zijn eigen belangen.

AP Ned

In de slotverklaring van de top wordt Noord-Korea opgeroepen geen enkele actie te ondernemen die de situatie op het Koreaanse schiereiland verder kan verslechteren.

Net als de Verenigde Staten schortte de EU de leverantie van olie aan Noord-Korea op, nadat de VS in oktober hadden gemeld dat Noord-Korea had toegegeven er een geheim kernwapenprogramma op na te houden. De EU-leiders zeggen in hun slotverklaring dat ze bereid zijn een bijdrage te leveren aan een diplomatieke oplossing van de crisis. Een bezoek dat de Griekse minister van buitenlandse zaken George Papandreou vorige maand namens de EU aan Noord-Korea zou brengen om te bemiddelen ging niet door, omdat een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il er niet inzat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer