De vredesbeweging en de paradox van Verhofstadt

"Het is een beetje paradoxaal, maar één van de resultaten van de vredesbeweging is dat er misschien een krachtiger Europese defensie komt." Die opmerking liet premier Guy Verhofstadt zich ontvallen, toen hij het nieuwe initiatief van Frankrijk, Duitsland en België om tot een meer geïntegreerde defensie bekend maakte. "In april, zo vertelde Verhofstadt, komen kanselier Gerhard Schröder, president Jacques Chirac en ikzelf in Brussel bijeen om over een sterkere integratie van de respectieve krijgsmachten te praten." Volgens de Belgische eerste minister is dat een directe uitloper van het gemeenschappelijk optreden van de 3 landen in de Irak-crisis. "Overigens, zo stelde Verhofstadt verder, ligt dit in de lijn van de brief die ik in juni vorig jaar naar diverse regeringsleiders schreef."

Belga

Volgens Verhofstadt hoeft Europa geen grotere bedragen aan defensie uit te geven, maar moeten de bedragen wel oordeelkundiger besteed worden. "We geven, aldus Verhofstadt, zowat 60 procent uit van wat de Amerika aan het militaire geven, maar de efficiëntie van onze strijdkrachten ligt wel stukken lager dan die van de VS". Verhofstadt wees ook op het feit dat Europa nog steeds 2,5 miljoen militairen heeft en de VS slechts 1 miljoen. Verhofstadt wees verder op het gemeenschappelijk standpunt dat Frankrijk en Duitsland inzake defensie in de Conventie neerlegde. "Dat is de richting, aldus Verhofstadt, waarin we uitmoeten."

Verhofstadt zei tenslotte dat de Europese Unie slechts uit de meningsverschillen inzake buitenlandse beleid kan raken als het de dossiers in het beginstadium bespreekt. "Dat is misschien één van de redenen waarom het met Irak zo grondig fout is gelopen. Toen België vorig jaar op de top van Sevilla voorstelde om een grondig om de zaak-Irak in te gaan, werd ons dat onmogelijk gemaakt," aldus de premier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer