Eerste aanwijzing over herkomst longziekte

Duitse artsen zeggen een eerste aanwijzing te hebben over de herkomst van de dodelijke vorm van longontsteking die onlangs opdook in Azië en inmiddels over de hele wereld levens heeft geëist.

AP Ned

Twee patiënten in Duitsland zijn besmet met een virus dat lijkt op het mazelenvirus, hebben de artsen vastgesteld. Volgens de specialisten in Frankfurt, waar de ziekte is geconstateerd bij een arts uit Singapore en zijn echtgenote, lijkt het virus op een paramyxovirus. Virussen van dat type veroorzaken behalve mazelen ook de bof en diverse ziektes bij dieren.

De specialisten waarschuwen dat verder onderzoek vereist is vooraleer te zeggen is of het vermoeden klopt. De artsen in Frankfurt hebben monsters naar een gespecialiseerd laboratorium in Rotterdam gestuurd. Elders ter wereld kijken onderzoekers of zij de verwantschap ook kunnen ontdekken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat het onderzoek naar de ziekte coördineert, heeft gewaarschuwd dat SARS zich via vliegtuigen snel vanuit Azië over de rest van de wereld kan verspreiden. Voor zover bekend zijn 219 mensen de afgelopen weken ziek geworden. Negen van hen zijn overleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer