Textielmusea zetten tulbanden op Vlaamse standbeelden
Vrijdag worden verscheidene standbeelden in Gent, Ronse, Kortrijk en Sint-Niklaas getooid met een tulband. In Gent kreeg het standbeeld van Lieven Bauwens op het Laurentplein vrijdagvoormiddag al een rode, katoenen tulband opgezet. De hoofdtooi is ontworpen door Gentenaar Koenraad Impens en werd in de verschillende steden met streekgebonden textiel uitgevoerd, zegt directeur René De Herdt van het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT). "In Gent is dat katoen, in Sint-Niklaas breigoed, in Ronse werken ze ook met katoen of met wol en in Kortrijk gaan ze met vlas werken".
De hoofddeksels zijn opgevat als teasers voor een textielroute die zondag 23 maart wordt voorgesteld en die leidt langs diverse Vlaamse textielmusea: het MIAT in Gent, het textielmuseum van Ronse, het Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk en het Breigoedmuseum in Sint-Niklaas. "Voor die diverse textielmusea werd een folder ontworpen met een gezamenlijk ontwerp. Het is dat ontwerp dat ook op de standbeelden zal getoond worden", aldus De Herdt. De bezoeker die al deze musea aandoet, krijgt na afloop een geschenk.
De tulband verwijst naar het Midden-Oosten, waaruit veel van de in Vlaanderen gebruikte textielsoorten oorspronkelijk afkomstig zijn. "Maar ook in onze streken werden tijdens de Middeleeuwen tulbanden gedragen", aldus De Herdt. Tegenwoordig produceren Vlaamse textielbedrijven ook steeds meer in lagelonenlanden en zo zijn de organisatoren van de textielroute uiteindelijk op het idee van de tulband gekomen.
Hoofdpunten
Wilde zeug met biggen valt man en hond aan in eigen tuin in Godsheide
Dierenwinkel Klein Amerika in Achel sluit: “We moesten onder ogen zien dat het niet meer rendabel is”
Bekijk hier hoe je straks over de Noord-Zuid naar Houthalen moet rijden: wij ontwarden de Zuidknoop
Hasseltse Silke en Laura van ‘De volksjury’: “In zaak-Ronald Janssen willen we echt onze tanden zetten”