Amerikaanse pers bezorgd over kosten oorlog

De Amerikaanse pers toonde zich vrijdagochtend bezorgd over de kostprijs van de oorlog in Irak en de manier waarop de Amerikanen zich een objectief beeld kunnen vormen van de vooruitgang van de militaire campagne.

Belga

De krant

USA Today

benadrukt in haar editoriaal dat "de administratie (van president George W. Bush), ondanks de gedetailleerde planning van de oorlog en van de heropbouw van Irak, de vragen over hoeveel de militaire actie de Amerikaanse belastingbetaler zal kosten, blijft ontwijken".

"Tot nu toe weigeren regeringsfunctionarissen zelfs fondsen te vragen voor de oorlog aan het Congres, en dit terwijl sommige parlementsleden bevestigen dat ze van het Witte Huis een vraag van 90 tot 100 miljard dollar verwachten", aldus de krant. "Het begrotingsbureau van het Congres schat de kost van de eerste maand van gevechten op minstens 10 miljard dollar. Elke bijkomende maand wordt op 8 miljard dollar geschat".

De

New York Times

beklemtoont "hoe moeilijk het is om de vooruitgang van de militaire campagne te meten". De krant geeft zelf enkele maatstaven aan. "De macht over het luchtruim is van groot belang", volgens de Times. "Snelheid zal ook belangrijk zijn om Iraakse raketaanvallen op Israël te verhinderen".

"Niets kan evenwel een beter beeld geven van deze invasie, dan bewijzen dat de actie goed onthaald wordt door de Irakezen zelf. Ook de massale overgave van Iraakse soldaten en de toejuiching van de geallieerden door de Iraakse bevolking zouden goede tekens zijn".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer