Onbemande camera's doen het werk in belegerd Bagdad

Journalisten proberen in de Iraakse hoofdstad Bagdad hun werk te doen, ondanks alle gevaren en beperkingen die een oorlog met zich meebrengt. Om de wereld een beeld te geven van het begin van de oorlog worden ze daarbij soms zelfs geholpen door onbemande camera's.

AP Ned

Buitenlandse journalisten in Bagdad mogen normaal gesproken alleen rechtstreekse beelden versturen vanuit het gebouw van het ministerie van informatie, een van de doelwitten van het Amerikaanse leger. Vorige week werd een verslaggever van de

Boston Globe

het land uitgezet omdat hij op zijn hotelkamer een satelliettelefoon gebruikt zou hebben. Uitzonderingen worden alleen gemaakt voor gebeurtenissen waarop de Iraakse regering maar al te graag de wereldwijde aandacht wil vestigen.

De Amerikaanse tv-zenders ABC, CBS, NBC en CNN, de Britse zenders BBC en Sky News en de persbureaus Associated Press en Reuters hebben camera's op het dak van het ministerie geplaatst, gericht op alle hoeken van Bagdad. Die blijven stadsbeelden doorsturen zolang er stroom is. "De onbemande camera's blijven daar staan totdat het gebouw wordt opgeblazen", aldus Allison Gollust van NBC News. "De kans bestaat dat een van die camera's de inslaande raket perfect in beeld brengt."

Het aanbod van beelden en verslagen uit de stad is sterk toegenomen in vergelijking met de Golfoorlog van 1991. De aanwezigheid van onafhankelijke Arabische zenders is daar grotendeels verantwoordelijk voor. Het inmiddels ook in het Westen bekende Al-Jazeera uit Qatar heeft mensen ter plekke, maar ook Abu Dhabi TV, de Libanese staatstelevisie en Al-Arabiya uit Dubai doen verslag van de oorlog. De meeste zenders uit het Westen hebben een akkoord met de Arabische stations om gebruik te maken van hun materiaal.

Journalisten in Bagdad hebben voortdurend een Iraakse functionaris bij zich, een oppas als het ware. Daardoor wordt het een stuk moeilijker om op eigen houtje de stad in te trekken en persoonlijke meningen los te weken bij het Iraakse volk. Volgens Irak zijn de oppassers bedoeld om de veiligheid van de journalisten te garanderen.

Richard Engel, een freelance-journalist die in opdracht van ABC News in Bagdad werkt, zegt dat de spanning bij de verslaggevers wat is afgenomen nu de oorlog begonnen is. "Ik had de indruk dat er een grote zucht van verlichting geslaakt werd omdat we de eerste nacht goed door waren gekomen en het eigenlijk wel meeviel."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer