Rechtbank Hasselt: drie jaar cel voor XTC-bende

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag een negenkoppige drugsbende veroordeeld voor de uitvoer van XTC naar New York. De twee bendeleiders Hilton D. (25) en Alberto M.R. (24), Dominicanen uit Antwerpen, werden elk veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 25.000 euro. Voor Hilton, die bij verstek werd veroordeeld, zijn de drie jaar effectief, terwijl Alberto M.R. één jaar met uitstel kreeg.

Belga

Luc E. (39), de tussenpersoon die drugskoeriers ronselde en vanuit Lommel cocaïne en speed dealde, kreeg drie jaar cel waarvan één jaar met uitstel en 25.000 euro boete.

De bende hield zich sinds begin 2001 bezig met de in- en uitvoer en de verkoop van XTC naar New York. De twee kopstukken hadden connecties met bendeleden in Nederland, Luxemburg en Amerika. De drugs werden getransporteerd in reiskoffers met een dubbele bodem, waarmee koeriers op een vliegtuig naar New York stapten. Het onderzoek begon na de aangifte van de verdwijning van een Truienaar.

De XTC-smokkel werd ontdekt toen de Truienaar op de luchthaven van Frankfurt tegen de lamp liep. In zijn reiskoffer vond de douane zes kilo XTC.

Bij aankomst in New York namen de koeriers contact op met Luc E., waarna iemand binnen de drie uur de koffer met XTC kwam ophalen. De koerier bleef wachten in een hotelkamer. Per transport verdiende de smokkelaar 7.000 tot 8.000 dollar. Drie geldkoeriers stopten telkens 5.000 tot 6.000 dollar in hun laarzen tijdens hun gratis trip naar New York.

De drie drugskoeriers kregen vrijdag celstraffen van acht maanden en 4.958 euro boete, waarvan telkens drie maanden en 1.487 euro met uitstel.

De drie geldkoeriers werden veroordeeld tot celstraffen van acht maanden tot één jaar en zware boetes, gedeeltelijk met uitstel. Twee wagens werden verbeurd verklaard. Volgens de rechtbank waren de bendeleden enkel geïnteresseerd in grof geldgewin en bekommerden ze zich niet om de volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer